måndag 31 januari 2011

Fonthöst

Vi kör på med ett sedvanligt gästspel från K-F Sydstrand. Det här är en grej som vi haft i inboxen ett tag. Vi bönade och bad om en liten text om vad som var bäst, skojigast och hårdast med en höst i Font. Sydde tvekade länge och tyckte att allt för oförblommerat självförhärligande inte riktigt var klädsamt för en karl från Norrbotten. På den stora hemlighetsskalan så har ju Sydde knappast gjort sig känd för att ligga vid ytterligheterna och till slut gav han alltså med sig.

Ta en titt på hans netta lilla ticklist.

Det är inte lätt att bild-googla Sydde. Mest stenblock men också en och annan liten räv och de gillar ju block. Vi vet inte om det är ett försök på att alludera att han i vissa fotovinklar ser mer rödhårig ut än vad han faktiskt är eller om han tycker att rävungen är osedvanligt gullig.


---

Tack vare det svenska socialförsäkringssystemet avnjöts hösten i Bleau - vilken dröm! Giten i Videlles (helt ok både lägesmässigt och standarmässigt, dock ingen trädgård) var bokad från 1 oktober tillsammans med Ediths polare Alma med föräldrarna Jenny och Johan. Önskelistan var klar. Alldeles för späckad med alldeles för hårda problem. Eller?

Nja det blev både succe och fiasko. Mitt största mål var Les Beaux Quartiers i Rocher Boligny. Den gick inte trots flera besök, men det mesta på listan tickades, och en hel del till. Slutsummering - mycket nöjd! Kan bara konstatera att det är roligare att komma upp än att inte göra det. Blev därför inte så mycket projekterande på (alltför) hårda problem - istället klättrades mängd inom komfortzonen. Vilket förstås inte imponerar det minsta hemmavid: "Vi är inte intresserade av hur många 7C du klättrade - hur gick det med 8A!!!???"

Anyho - jag känner mig ändå nöjd med att fått klättrat fler riktigt fina problem än jag vågat hoppas. Hårdaste senden då? Ja enligt den så populära pesonal grading-skalan så var det nog:

Le Mandarin 7C+/8A Roche aux Oiseaux. -Okonventionell klättring, men rätt skoj. Blev några besök innan den satt. Man begränsas en del i
hur många försök man kan göra av att det lätt går hål på huden i vänsterhanden och att axeln tar lite stryk.
King Cobra 7B+ Coquibus Auvergne. -Skitungt move i brant terräng från undercling. Jocke gjorde den enkelt - jag tog i mer än nånsin.
L'Angle Incarne 7B Bas Cuvier. -Har aldrig krimpat så hårt på ett ickegrepp förut.
La Conque a Doigt 7A Bas Cuvier. -Fler försök än på Symbiose, Fourmis Rouge och L'Arrache Coeur tillsammans.
Ok några problem som det står 7C på i scorecardet var oxå lite svåra - hårdast för mig kändes:

Rencard, Cusiniere. -Inte så bra grepp helt enkelt.
Tristesse, Rempart. -Ett av the Big Four. Stor jävla sten- två move.
Michel Ange, Rempart. -Sista dagen i snön. Håller axeln så håller den. Den höll.
Flagrand Desir, Buthier. -Skitcoolt kruxmove som kändes lite väl fantasifullt innan det satt. Blev lite mer skräck än jag önskade mig på en fuktig topp.


Riktigt kul var oxå att få göra några riktiga klassiker som tex Salle Gosse, Fourmis Rouge och La Berezina. Märkte att jag hade onödigt mycket respekt för überklassikerna - de är ju inte hårdare än 7C i Farsta.

Johan och jag hittade ett gemensamt intresse för höga snygga linjer - det resulterade i bland annat de minnesvärda Hotline i Rocher de la Reine och L'Arrache Coeur i Isatis. Johan som inte klättrat 7C förut gjorde förutom dessa också Pancras assis i Mont Pivot och den fina superklassikern La Berezina i Cuvier. Han var oxå mycket nära på Fourmis Rouge.


Bästa prestationen var förstås att spöa SM-vinnaren. Gjorde en darrig bestigning av en halvfuktig Multipass i Drei Zinnen - Jocke kom inte upp...


Damerna klättrade också bra med flera 6C-7A+. Sista dagen gjorde Jenny en grym bestigning med svår kortemansbeta på Kaki dehors, en teknisk 6C i Canche aux Merciers.

Bäckis kör färgmatchat i Rocher Oisseaux.


Höst i Font bjuder förstås på lite blandat väder. Oktober var mestadels skitbra med klart väder och skön temeratur, ofta kring 10 grader. Novemeber var regnigt och man fick oftast välja område efter vad som kunde tänkas vara torrt. Det blev lite tröttsamt med blötan i längden, men vi kan knappast klaga alltför mycket då vi fick klättra en hel del även i november. Sista dagarna, i början av december, hade vi snö och minusgrader. Snöborsten från bilen kom väl till användninhg och vi hade vi ett par riktigt fina vinterklättersessioner - mycket roligt efter efter ett par veckor med dalande motivation och klätterglädje. Kändes sen helt ok att köra hem i ett snökaosdrabbat Europa.


Hoppas på ett par veckors återbesök nästa höst för att skrapa upp smulorna. Hyphothese måste ner!

Inga kommentarer: