tisdag 4 januari 2011

Ett känt flytt

På karbin i söndags pratade vi kort om berömda flytt. Tänk på ett så ska vi i tidens anda upprätta en lista. Att ge sig in på att lista sådana här saker är inte lätt. Det innebär att jag blottlägger mina kunskapsluckor och mitt inskränkta perspektiv samt att jag dessutom integritetslöst flörtar med publiken. Men, vänner! Vem gör inte det?
Tillbaka till saken, nu har säkert de äldre av er redan visualiserat en lätt solbränd Wolfgang med en fingerlickin’ muskulös torso, läckert utflexad mot kameran på La Rose et le vampire i Buoux.

Redan här inser vi problemet. Undertecknad är snart 35 och lever uppenbarligen inte riktigt idag. Jag menar Patxi, alltså Arocena och inte Usobiaga , var knappt ens påtänkt på den tiden det begav sig i Buoux. Påsken i Buoux 1983, vem hade inte velat vara där. Alla var där och med det menas inte alla som är något utan verkligen alla. Klättringens Woodstock eller ”Bob” på Gröna Lund om ni så vill. Tusen var där men om ni letar vittnen hittar ni tjugofalt.

Förövrigt var det just nittonhundraåttiotre som Pierre Richard satte upp L’Abbé Resina och där har vi en berömd tåkrok. Har ni hängt i Bas har ni säkert sett en äldre japan i rosa tights göra tusentals försök att få upp tån i rätt position.

Har ni insett förutsättningarna för den här listan? Den är frankofil i dubbel bemärkelse, om också något brunofil.

Redan nästa move blir svårare men i Buoux och åttiotalet kanske vi kan hitta något mer. Det här är definitivt en outsider men som några av er vet, ni som har varit i Font, så är ”le Yaniro” en figure of four på franska. Det blev känt efter att Tony Yaniro tyckte att catchen på Chouca var för lång och langade helt sonika upp benet över armen och statade mitt framför ögonen på Jibé och Marc le Menestrel.Tyvärr inte en unik lösning så den försvinne från listan även om anekdoten i sin helhet har ett visst intresse.

Om vi dröjer oss kvar en stund i förhistorien så har vi naturligtvis Ghettoblaster. Mono a mono liksom men, antar jag, kanske inte direkt något som man tänker på idag 2011.


Under senare delen av nittiotalet men framförallt under 2000-talet exploderar utvecklingen och gör det hela svåröverskådligt. Klätterfilmer står som spön i backen och som om inte det vore nog så har internet tagit klättersnuskkonsumtionen till tidigare oanat perversa nivåer. Du kan formligen äta och skita klättring dygnet runt – till och med när det är en halv meter snö därute. Toppen breddas och bredden av antalet hårda leder bara ökar. Samtidigt, vilket inte ska glömmas går också svårigheten alltmer ut på att lederna blir längre och längre. Tur att bouldringen växer och står för det spektakulära.

Spontant kommer jag ihåg att Witness the fitness gastonen fick en del uppmärksamhet i Dosage 3. Sharma har en del att komma med i synnerhet i D3. Men vi får nog ta och rensa bort dynos. I den kategorin hittar vi ju Es Pontas, Loskot and two smoking barrels, Hale Bop, Deliverance unt su weiter. Korsningar verkar vara melodin: Shosholoza ett förbannat tjusigt move och tjusigt problem.

Ungefär här tar det stopp. Inget Hueco, Schweiz eller Spanien t ex och det beror inte på att det saknas sevärda berömda move utan att jag inte kan framma dem för tillfället.

Men har ni några spontana förslag så kom gärna in med dem. La rose, Shohsholoza….
Har vi något i Sverige?

17 kommentarer:

sydde sa...

starten på Bagghawaghita på Brudbergetär ju hyfsat unik...

Carlos sa...

Handomställningen från pinch till krimp i pinchflaket på Black Russian i I20-stenen i Ume ÄR Sveriges käckaste move.

AK sa...

Bagghawaghita? Sydde, på riktigt. Slog du dig i Fontan?

waldorf sa...

Reptil-movet på Reptilen, Dyviksudd. Har selv aldri prøvd det, men man er i følge førstebestiger nødt til å gjøre en "reptillignande rörelse" for å få det til

sydde sa...

-> Ali: Hahahahaha

...ett annat käckt move från Brudis är självklart övergångsmovet på Sandbag.

...men lite mer seriöst så är fakstiskt movet på Specialized lite fränt. Att lägga upp vänster häl för att gå med höger hand.

Jon sa...

Bra där Sydde Specialized. Och en annan ganska speciell sak är Feersum Endjinn.

Olof passade på att påminna om the Fly och ytterligare ett till som jag nu har glömt...

Anonym sa...

Jag gillade nalles ninjaspark. Men sen kom den där jänkarn och hittade lättare metod.

Anonym sa...

Sharmas helt makalösa move på traversen efter att ha startat från någon typ av vagn. Kommer inte ihåg namn, land eller film pga lunchdemens.

Björn sa...

Det movet är dessvärre gjort av James Pearson utan fotsläpp. I vanlig ordning missade Chris ett grepp, liksom för övrigt på King Lion, där han gör iron cross helt i onöden. Eller.. ja, det ser ju läckert ut förstås.
Annars har ju allas vår hjälte Fred Rouhling gjort ett antal hårresande monoflytt. Tänker framför allt på Salamandre och Le autré côté de la ciél (Bruno kan rätta stavningen)

AK sa...

mmmm Fred. Måste genast göra några mono pullups i hans ära.

Anonym sa...

Första movet på Drop zone i farsta är i särklass sjukaste movet jag har gjort.

Jon sa...

Drop Zone första movet? Den börjar väl ytterligare ett snäpp till höger... Men ja jag förstår vad du menar men det movet diskvalificeras av många olika. Nedåtklättring 3 cm ovanför marken bland annat.

De l'autre côté du ciel . Ganska skönt flytt vid 2.30http://vodpod.com/watch/688165-9a-de-lautre-ct-du-ciel-fred-rouhling

waldorf sa...

Egentlig er jo ingen andre moves enn movet, om man ikke regner med movet på La Rosé est le vin le pire i Tarn, som er helt likt movet, bare speilvendt.

Jonas sa...

Johnny Dawes nr han hänger i "armstäm" och slänger upp vänsterfoten vid vänsterhanden på The Quarryman, från filmen Stone Monkey. Se direkt i starten på http://www.youtube.com/watch?v=fOz5VKMp3CY
Iofs kanske det inte är den lösning som används av andra som repeterat turen (...), men nog är det lite klassiker-varning där ändå?

sydde sa...

Le Mandarin. Min axel gör fortfarande ont.

Wu sa...

Starten på Lithium i kjuge för mig!

Jonas Wiklund sa...

I USA har ju kruxflyttet på Chain Reaction i Smith Rocks ikonstatus.

I Sverige tror jag inte det finns något flytt som alla som lever med klättring omedelbart kan relatera till. Jag känner inte till något av moven ni refererar till, de är inte superklassiska eller avbildade på hundratals foton.