tisdag 25 januari 2011

Hygien

Det vankas bistra tider för oss älskare av naken manlig hud på klätterväggarna. När jag för många år sedan för första gången gick in på Klätterverket förvånades jag över all naken hud som herrarna visade upp. Bar överkropp i klättervärlden var på den tiden det finaste en klättrare kunde ha på sig. Till och med på fest hände det att klättergossarna euforiskt vevade av sig tröjorna och dansade gemensamt i en tät ring runt klädhögen. Jag ska inte nämna några namn men släng ett öga på topp tio i resultatlistorna 96-97 så har ni ett antal nunor att slänga in i era fantasier.

Tiderna förändras och det nakna undertrycks allt längre in i garderoben. Numer är det högst ett par 30-40+ och en och annan yngling som bjuder till. För vissa utomstående betraktare har åsynen av ett par Tom of Finland-figurer i en mörk vrå på klättergymet varit lite väl mycket av ”allt det där härliga”. Kanske var det också dessa som var upphov till förra veckans märkliga ickedebatt.

Det började med att det kom ett mail från Klättercentret Robin med ett antal förhållningsregler som han tyckte att vänkretsen behövde färska upp. Även om jag gjorde mitt bästa för att rannsaka mig själv kände jag mig inte direkt träffad på någon av punkterna. Jag har inte som vana att utstöta könsord, det är väldigt sällan som tishan ryker och den första gången jag klättrade rep sen färgsystemet infördes gick jag fram till en instruktör och bad om hjälp att montera mitt röda kort. Kort och gott får ni leta länge för att hitta något bättre föredömme i klättervärlden.

Det dröjde någon dag men sedan rullade maskineriet igång. Maja skrev ett indignerat inlägg som numer inte innehåller ämnet. Jens träder in i debatten med en klassisk Debatt/Jens:

Maja Fresk bloggar om att Klättercentret har infört T-shirt tvång då vissa gäster har klagat på för mycket synlig hud. Detta är ju bara för sorgligt! I beachvollyn så har man ju tex i OS regler som begränsar hur mycket maximalt tyg som tjejerna får ha. Detta är väl att dra det lite långt men att förbjuda linnen och toppar är bland det mest korkade jag har hört. För 10 år sedan var det en liknande historia när TK förbjöd de tävlande att klättra i linne eller bar överkropp.

Sen rullar hela missförståndscirkusen vidare ett tag med indignerade (dagens glosa) personer som undrar varför KC har undanhållit dem den informationen ända tills Robin träder in och reder ut begreppen. Texter redigeras och alla är överens. Men, det är här som det börjar bli märkligt.

Maja: Jag anser önskemålet inte vara helt vettigt direkt men mer förståeligt eftersom det är tydligen är baserat på hygieniska skäl (ie svettiga kroppar mot bouldermattor & rep). DETTA förstår jag och respekterar.

Jens: Önskemål baserat på hygien är naturligtvis helt OK.
Hygien?

Hygien? Vi måste göra allt för att stoppa svettfontänerna som skvätter ner och rullar på våra bouldermattor! Stoppa snusket! Har ni någonsin sett en svettig bouldrare?

Är det verkligen hygien som det egentligen handlar om?


Ska vi tala om något som är ohygieniskt så ska vi istället prata om det som vi tar på med händerna: greppen. Greppen, som alla tar på. Grepp som är smutsigare än pengar och pengar är det smutsigaste som finns. En led och en boulder kan sitta uppe i 1-3 månader och under den tiden hinner ett och annat samlas i porerna. För något år sedan observerade vi en kille på Karbin som inte tvättade händerna efter ett toalettbesök. Oavsett hur härligt och mysigt du själv tycker att det är att hålla i ditt kön så ska du inte räkna med att andra gör det – inte ens om det är indirekt.

Och kanske ska vi tala om skitiga mattor också. Det är grisigare än någonsin. Men det gör vi vid ett senare tillfälle.

39 kommentarer:

lestef sa...

Handsprit på gymmen!

Anonym sa...

Eller i alla fall tvål att tvätta händerna med!

Vet inte om det är ett gbg fenomen, men det är mer regel än undantag att tvålen är slut vid handfaten.

Handsprit? I wish...

Carlos sa...

Sprit? Rusmedel är väl förbjudna i sporsanläggningar. i alla fall i K2s bastu.

Skarpt av att Bruno att uppmärksamma kisseriet, men vad sägs om näspetande fingrar, och faktum att ALLA håller i mobiltelefonerna utan att tvätta händerna för det! Aftonbladet har ju bevisat oräkneliga gånger att det finns en massa miljärder bakterier och bacillusker i mobben.

David sa...

Det kan bara handla om etik och moral. Att andra inte ska känna sig besvärade av den bar överkroppade flocken bouldrare som kravlar sig upp för något de bara ser på film. Att tjejen/frugan tittar på de kräftskalsliknande kropparna. Även tjockisarna ska må bra helt enkelt.

När det gäller rep-klättring är det ännu mera komplicerat. Gör man inte 7b OS varje gång och i alla fall minst har klättrat ett par 8a så har man inte rätten att klättra med bar överkropp.

Jag svettas som en balkan om händerna och har märkt en klar skillnad om jag kör utan t-shirt (det blir lite svalare) men känner av de oskrivna reglerna. Det är helt enkelt inte kulturellt ok att klättra utan t-shirt. Det är den enda anledningen. Allt annat är bara svepskäl.

Anonym sa...

Hela hygiendiskussionen bygger på lösa antaganden om att alla bakterier gör oss sjuka. Det är fel.

Grepp som smittospridningsväg är nog sällsynt. Om inte den nämnda könet nyligen sodomiserat är dess bakterieflora harmlös. Förkylningar kan tänkas spridas via grepp, men tvättar man händerna efter klättring så är den risken liten.

Det hela handlar om etik och moral som är betydligt mer subjektivt. Men var ärliga och låt diskussionen handla om det istället för pseudovetenskaplig bacillskräck.

- MRSA

Jon sa...

Vi har inga egentliga synpunkter på bakterier och virus som cirkulerar fritt. Utan att ha några vetenskapliga belägg upplever jag bakterieskräcken i samhället som relativt obefogad. Däremot så har jag hört att det ökade bruket av handtvätt och handsprit i samband med förra vinterns svininfluensa satte ett tydligt avtryck i sjukskrivningsstatistken. Efter att ha legat någondag med maginfluensa har även klättergymmet, och då inte greppen specifikt, slagit mig som misstänkt smittokälla.

Icke desto mindre vill jag fortsätta hävda min rätt att slippa få greppen primär- eller sekundärollade.

Jon sa...

Jon@särskrivning.nu

Anonym sa...

Även jag undviker gärna att bli sekundärollad. Men det är av psykologiska skäl, inte av rädsla för smitta.

Men bar överkropp är knappast ohygieniskt.

-MRSA

Anonym sa...

http://www.norsk-klatring.no/index.php/sikkerhet-ulykker/Hepatitt-blant-klatrere

Jonas Wiklund sa...

Vi cyniska rövhål utnyttjar givetvis rädsla för att uppnå våra mål.

Jag blev av med lite för många vattenflaskor på gymmet (=jag hade glömt den och någon städat undan den eller tagit med den). För att lösa detta problem tog jag en spritpenna och skrev med stora bokstäver HIV upprepat över hela flaskan och skrev 'drick inte från denna jag har HIV'.

Den flaskan fick alltid stå kvar, även då jag glömde den.

Denna nya utbredda beröringsskräck kände jag inte ens till men jag kommer naturligtvis att utnyttja den för att få ha mina projekt i fred, medan jag låtsas att de är "öppna". Vem vill riskera hepatit för att sno mina projekt?

SurJohan sa...

Varför så svårt att behålla den jävla tröjan på? Du strippar väl inte på ditt vanliga gym? Och då menar jag vanlig som SATS inte vanlig som något ryssgym ute i Aspudden. Är det konstigt att folk reagerar med tanke på att kunderna (i Stockholm åtminstone) till ganska stor del utgörs av folk som kanske inte direkt lever klättring. Att tvingas till umgänge med halvnakna hippies som skriker könsord i kanon kanske inte är så roande om man pyntar 300+ i månaden för sin Ameliarekommenderade träning.

Att köra svettning som argument känns ju ganska långsökt, varför tränar du? Vill du slippa handsvett så kör campus.

När vi ändå fått upp ångan kan väl alla jävla drönare som använder bouldermattorna som hammockar dra åt helvete också!

Carlos sa...

På allvar. Debatten om hygien är totalt obegåvad och grundlöst. Moral? Well, we all have one...

David sa...

Fantastiskt! SurJohan är ju precis den personligheten som finns där ute och som vi andra inte förstår.

Det är kulturellt och det skapar känslor och obehag. Märkligt, ja, men precis de vi måste väga in. Psykologiskt eller inte, det yttrar sig helt klart fysiskt.

Någon psykologiexpert skulle nog kalla det för projicering, men det spelar ingen roll vad man kallar det.

Jag lider själv över att klättring håller på att bli den nya innebandyn de senaste 10 (?) åren. Tidigt 90-tal var det inte så och man behövde inte ta ställning till diverse psykologiska infallsvinklar till harmoni på klättergymen.

Sen att debatten inträffar precis efter alla nyårslöften... go figure... ;)

Vad det gäller vanliga gym så finns det en hygienisk orsak, men vi sitter inte på samma maskiner allihopa. Den finns ingen hygienisk aspekt inom klättring. Vi tar på samma grepp. Handskar kanske? ;)

SurJohan sa...

David, jag kanske skulle förtydliga. Jag har personligen inga problem med att folk tar av sig tröjan men jag har förståelse för att andra har det vilket, om vi skall använda termer, borde kallas empati. Vilket ju oftast skall gå åt båda hållen. Om jag är gymägare kan jag ju göra två val efter förutsättningarna.

1) Till folk som klagar säger jag: Tough luck, det är ett klättergym och så här är det.

2) Jag försöker hitta en väg där alla är lagom missnöjda (påklätt med könsord?)

Det är väl ingen jättefråga vilken väg som säkrar mest stålar?

Handlar det om projicering så torde det väl vara äcklet eller olusten inför den egna nakenheten som skrämmer och som då projiceras. Mitt tips är att alla de som klagar visar sig mer eller mindre naket i andra sammanhang men kanske känner en viss skepsis till att göra det på ett gym. Det är nog ingen av kverulaterna som kör Mölledräkt när de badar.

Det är kanske dags för indieklättrarna att inse att de blivit mainstream och bygga moonboards hemma i källaren istället.

Mezzner sa...

Har insett att det finns många uppfattningar om varför man klättrar, men att klättra just för att miljön skulle utgöra en fristad för diverse politiskt inkorrekta beteenden låter långsökt. Det är ju troligen t o m svårt att i en grupp som är större än 2-3 personer komma överens om vilka beteenden som är attraktivt politiskt inkorrekta eller vad man nu är ute efter. Känns inte som om det är min sak om nån annan klättrar med eller utan tröja, så länge de inte gnider sin svettiga armhåla mot mig, men det ogillar jag ganska oberoende av klädseln. Om nu klättringen blir populariserad så handlar det ju också om att ANDRA klättrar, varför min egen klättring egentligen inte behöver påverkas. Att det är trångt på gymmet är förstås tråkigt, och jag har inget behov av större trängsel vid klipporna heller, men att det är mainstream eller inte känns ganska skitsamma. Det finns alltid annat man kan göra om man vill utmärka sig genom att göra konstiga saker.

Anonym sa...

Nymoralism och avsaknad av kroppar i närheten av varandra gör att den nya klättraren plötsligt skyr sin grannes eventuella förekomst av sådan. Bekämpa något som beskär oss som människor och ge fan i förekomst av kläder på överkroppen.

Vi kryper närmare det totalitära samhällets effekter där kapitalet begränsar friheten.

HAL

David sa...

Meeeeen vi behöver ju en SurJohan ;) Annars blir det ju bara ett gäng klätternördar som sitter och klappar varandra på axlarna.

Jag svävar snart iväg i filosofiska utläggningar om hur sjukligt normaliserade vi är i detta land. Inte nog med att alla ska vara lika, vi är också helt övertygade om att detta sätt att vara är det rätta. Vi blir kränkta (ett ord som jag också gillar) av att någon inte faller in i ledet.

Åk till New York, där finns det inget att falla in i. Ingen är lika och därför funkar det.

Jag kommer se på och sucka när det införs t-shirt krav på klättergymmen för att vi just är svenska. Alla ska vara lika, för då känner ju sig ingen utanför... Det kommer bli så fint... Kletterjugend!

Blir det förbud mot linne också så ställer även jag mig på barrikaderna! ;)

SurJohan sa...

Men det finns väl inget svenskare än att kritisera svenskar och svenskhet?

Skall det verkligen vara Che Guevara-poäng på att fronta nipplarna? Känns lika luddigt som när kidsen spöar skiten ur en McDonaldsslav för att krossa kapitalismen.

När jag kör bart är det enbart på grund av en kombination av homoerotik, narcissism och dålig smak.

Om jag tvingas hålla dylika drifter till utomhus så är det väl inget problem. Samma regel för alla sorters blottare.

Anonym sa...

Gud, det här borde man hålla sig utanför...hehe.

Det här är väl en första klassens icke-fråga?

Kan vi inte återkomma till det här när alla drar av sig tröjan och det är bastuklubb?

Hur kan det störa någon nu?
Och framförallt- hur kan vi låta det påverka oss så här mycket?

Vad som drar in mest stålar har ingenting med saken att göra, man får fråga sig som ansvarig vilken typ av verksamhet man vill ha.

Jag iallafall kommer att dra av mig tröjan när jag vill på Karbin.

Man kan ju inte hålla på att anpassa sig efter alla hela tiden, då blir det till slut ingenting kvar av substans.
/Steffo Karbin

tompa sa...

När jag kör bart är det för att psyka upp, ungefär som att lägga i överljusväxeln på Årtusende Falken.
När tischan åker fattar hjärnan att nu jäklar ska det tas iiii, ett Dödspress och inget töntigt frest.
Efter avslutat Dödspress åker tischan på igen, för är egentligen rätt obekväm i bar lekamen på offentliga gym.

Om någon störde sig på detta skulle jag bli svårt förvånad.

Skeletor sa...

Jag vill klättra naken!

Ixe sa...

Jag tycker det borde vara okej att köra naket, men endast vid innehav av särskilt certifikat. Lite som en uppklättring. Pressar du inte runt 7B+ så kan du ändå inte kontrollera den kraft som en avslängd tisha ger dig.

"with great power comes great responsibility"

Pressar du 8B+... då snackar vi svaklättring i bara mässingen

Carlos sa...

Naket är ingenting . Har ni tänkt på hur det skulle vara om folk åter började klättra i Think Pink kläder? Jag fasar.

AK sa...

Naken solo is the shit.

erik sa...

Hur ska man gå tillväga på badhusen egentligen undrar jag?

Johan sa...

Du och jag, AK! Gritstoneberget tidig vår. En skön bris underifrån som smeker benen upp mot klykan.
/Johan

MIKE sa...

Händer hit och dit, jag tycker barfotaklättring är det värsta som finns.

Och jag skulle aldrig lägga mig ner i bar överkropp på en bouldermatta inomhus där jag vet att tusentals riktigt äckliga klätterfötter har gnuggat in tåbiran...

även dämpmattorna vid repväggarna har fått sin extremt beskärda del av snusket.

tycker jag iaf...

Anonym sa...

Jag vill bara uttrycka min uppskattning för att ni diskuterar detta! Jag blev märkbart nedslagen av mailet och upprörd över den eskalerande snobbtrend som delvis håller på att ta över klättersamhället. Initialt kände jag mig lite ensam om att reagera och därför blir jag uppmuntrad av att se alla kommentarer, för och emot.

I mina ögon är det viktiga att vi pratar om det här överhuvudtaget, eftersom vi kommer stöta på fler och fler liknande situationer i framtiden, ju fler nybörjare och folk som "inte lever klättring" som kommer in i vårt hittills välbevarade lilla samhälle. Vi behöver hjälpas åt att förstå varandra.

Jag tycker verkligen inte att det är ok att helt anpassa sig efter de klienter som potentiellt har störst plånböcker, tyvärr tror jag dock att vi kommer märka mer & mer av detta fenomen på våra gym. Vi kommer förlora mer och mer av det genuina som vi älskar med klättring till förmån för det kommersiella och storslagna, ekonomiskt vinstdrivande.

Slutligen: de hygieniska så kallade skälen anser jag vara helt ogrundade och sakna egentlig grund. DU BLIR INTE SJUK AV ATT TA PÅ GREPPEN ELLER LUTA HÄNDERNA MOT BOULDERMATTAN, SÅ LÄNGE DU INTE SLICKAR DIG OM FINGRARNA EFTERÅT!!!
:))
Fortsätt stå på er för vad som känns rätt i vilket fall!

JohanO sa...

Står det i folks avtal att de inte får klättra utan tröja? Om inte så ser jag inte vad det stora problemet är, rekommendationer har aldrig varit lag.

Anonym sa...

Surjohanoch bruno är samma person.

Jon sa...

"Jag tycker verkligen inte att det är ok att helt anpassa sig efter de klienter som potentiellt har störst plånböcker, tyvärr tror jag dock att vi kommer märka mer & mer av detta fenomen på våra gym. Vi kommer förlora mer och mer av det genuina som vi älskar med klättring till förmån för det kommersiella och storslagna, ekonomiskt vinstdrivande."

Se på koncernen Klättercentret, det är exakt så de fungerar. Det finns inget genuint eller mysigt med deras gym, bara en massa bra inomhusklättring. Jag har svårt att tro att ägarna, som har investerat stora summor, skulle ha några andra avkastningskrav än vilken vanlig investerare som helst. Även Trevor och Karbinarna lever på att SATS-klättraren är välmående, inte på att jag eller Cosmo är nöjda.

Vi är free riders på den stora massan. De skapar förutsättningarna, vi äter frukterna. Är vi missnöjda hjälper det inte att rösta med fötterna. För på det stora hela skiter de i oss.

Jon sa...

"Surjohan och bruno är samma person"

Nej, det är vi inte men jag känner honom och det var inte direkt svårt att lista ut vem det var.

Studera våra texter lite mer noggrant ska du se att de skiljer sig åt på många punkter.

Anonym sa...

"Jag blev märkbart nedslagen av mailet och upprörd över den eskalerande snobbtrend som delvis håller på att ta över klättersamhället."

Eftersom du inte varit med lika länge som vissa andra kan jag intyga dig att snobbismen bara blivit mindre. Att komma in i klätterhallarna i mitten och slutet på 90-talet... fy fan, då kunde man snacka om snobbism.

"...ju fler nybörjare och folk som "inte lever klättring" som kommer in i vårt hittills välbevarade lilla samhälle."

Herregud Maja, vilken brun retorik.

För övrigt:
Vilken jävla ickediskussion det här är egentligen.

//Robin

Carlos sa...

"...ju fler nybörjare och folk som "inte lever klättring" som kommer in i vårt hittills välbevarade lilla samhälle."

Intressant retorik Maja, har hört det förr, men kan du utveckla tankegången lite mer så jag förstår?

Phatkat sa...

Tänk att Goodwin skulle titta in i den här diskussionen också. Grattis Robin!

erik sa...

Vadå är inte klätterhallar välgörenhet med enbart volontärarbetare det har jag alltid trott!? Vill man inte va med på villkoren som de bestämmer får man väl starta ett eget gym? eller..

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=fDk3CtM0RvI

Anonym sa...

Ojojoj, Robin & alla andra kära kamrater. Detta är verkligen intressant..

Jag kan inte utveckla mer än att som nybörjare i en sport som klättring kände jag ganska snart & intensivt att det fanns en mentalitet av tillhörighet till något slags hemlig sanning bland de erfarna. I dagsläget vet jag dock inte om denna känsla längre existerar, eller om de bara ser det som bra träning numera?! Jag måste helt enkelt fråga några som precis börjat klättra.. Det kan ju bara ha varit jag i min lite förvridna verklighetsuppfattning också. Vem vet..

Jag kanske representerar, i denna diskussion och i övrigt, den individ som INTE varit klättrare i evighet och har fått en uppfattning om sporten på ett annat sätt än ni "gamlingar"? Kanske kan det vara värdefullt att se till hur vi nybörjare tänker också? Kanske är det synd om denna initiala känsla jag fick inte längre existerar.. Kanske är det synd om det mest handlar om att ta rött kort numera..

Jag förstår vad du menar med att sporten på många sätt var snobbigare för 10 år sedan, jag tror dig.. Men jag tror också att vi idag möter en ny typ av snobbism, där bara de rika till slut har råd att klättra inomhus alls.

Mezzner sa...

Det som verkligen är gemensamt för de som klättrar, är väl att de klättrar. Jag har inte klättrat så oerhört länge, men jag tycker alltid att klättrare har varit en genuint heterogen grupp. Sen kan man ju roa sig med att kategorisera de som klättrar olika discipliner osv, men det är väl mest för att göra sig lustig. På så sätt blir det väl så att "klätterkulturen" antingen är väldigt svår att beskriva - eller i första hand gäller sånt som verkligen har med klättring att göra, klättrare ser andra saker (klippor!) från bilfönstret än andra, klättrare relaterar vädret till möjligheterna att klättra osv. Om sen klättrare gärna tar av sig tröjan, eller typiskt har en anarkistisk ådra, är nog mer tveksamt och gäller nog inte på bredden, inte nu och inte på 80- eller 90-talet. När det fanns färre klättrare gick det däremot lättare att dra förhastade slutsatser om dem som grupp misstänker jag.