fredag 2 juli 2010

SM

Projekt retrochipping är definitivt ett seriöst förslag och vi får se var det tar vägen här under sommaren. Något säger oss att FA själv har lekt med den tanken. Litet lustigt att några föreställer sig att vi ska dra ut till klipporna för att banka lite hursomhelst på stenen. Någon måtta får det vara. Ska något göras så ska det vara både förankrat och sanktionerat. Men vem vet, ibland jobbar erosionen snabbt…

Över till andra artificiella saker: Tävlingsklättring. Vår inställning till tävlingar har vajat lite fram och tillbaka genom åren, beroende på humör och dagsform. Just nu lutar vi åt ett svagt pro varför vi nu listar några konstigheter med sommarens tävlingskalender.

SM på sommaren och mitt i semestern skapar inte några goda förutsättningar för någon större anstormning. För att ytterligare spä ut startfältet har landslagsledningen valt att prioritera ”För-VM” som äger rum samma helg. Vi lägger ingen värdering i detta (kanske en frågan för TK och landslaget att diskutera) utan konstaterar att det är ett symptom på hur det ser ut med tävlingsklättringen i Sverige. Vad vi har hört lär det dock dyka upp ett och annat starkt kort i Malmö trots kalender- och semesterkrocken. Och för tusan, åk dit! Även om ni möjligtvis inte får se våra fagra nunor så kan ni passa på att äta lite glass, titta på skejtarna och hänga lite med de sköna skåneklättrarna - För-Vm är ju ändå bara poänglöst. Åk på en världscup istället om det ska samlas erfarenhet.


Generellt är vi dock av åsikten att tävlingsklättring lämpar sig allra bäst från mitten av oktober till början av april. Optimalt borde Sverigecupen ligga under den här tidsperioden och SM någon gång i mars. Säsongens frukt är det som gäller och så kan landslaget med bihang åka runt på VC.

Vilket leder oss till lead SM i augusti. Vi har snuddat vid det förr men här har vi ett tidsschema som verkligen trycker in kniven i seniortävlandet och vrider om… med gusto. Att hela programmet bjuder på stor underhållning för oss som är lite så där allmänt blasé är en sak, att SM i lead för seniorer avgörs onsdag, torsdag och lördag är… konstigt, för att utrycka sig i milda termer, med tanke på hur mycket beundransvärd energi som verkar läggas ner på arrangemanget i övrigt.

Vem utanför Stockholm med heltidstjänst kommer att prioritera detta? Kanske snappa upp både ett och annat erfarenhetsberikande bland prostitutionen och narkotikahandeln på Formule1, som kan berika den fyra nätter långa vistelsen i Stockholm. Vilka 9/17 i Stockholm kommer att lägga sin tid på dessa? Svaret får vi kanske om vi studerar deltagarlistorna från de senaste leadtävlingarna. Bläddra bläddra bläddra… hm, senast i Stockholm var det extremt välbesökt: hela åtta seniorer. Det kanske är en lite väl tuff målsättning att leva upp till med rådande planering. Ett tips för alla juniorer är väl att passa på att stiga upp i seniorklassen, nu finns det verkligen utrymme att ta för sig.

Pust, det här var en harang värdig en annan sida på nätet...

35 kommentarer:

Olle sa...

Vad kallas det för när man chippar för att göra något svårare? Sharma style.

Bruno sa...

Selektiv rensning?

Anonym sa...

Nä det här är inte "SM as it should be"
Möjligen är det "SM as it possibly can be done" för lycka till att hitta en klätterhall som har lust att avstå från några dagskassors värde av fullsatt marshelg för att ordna ett SM.

Trots allt blir det förmodligen kul för dom som kan och vill ställa upp. Av dom kommer någon kamma hem ett SM-tecken. Att det sedan kanske finns andra som kunde ha vunnit istället om de ställt upp... tja egentligen är det väl bara en lek, right?

Linkan sa...

Jag önskar arrangörer och tävlingsdeltagare lycka till med SM. Hoppas att ni får en bra tävlingsvecka.

Men det går bara att hålla med om att schemat är konstigt. Jag tolkar det som att arrangörerna/förbundet inte vill ha tävlingdeltagare från andra delar av landet.. eller ens från stockholm.

Men å andra sidan så är det väll rätt normalt med tävlingar på veckodagar.

Bruno sa...

@Anonym

Ta en titt i tävlingskalendern så ska du se att KC/K2 inte alls är särskilt oävna på att anordna tävlingar under högsäsong.

Mats sa...

Det finns "förklaringar" till allt. Inte alla är speciellt bra...

SM Boulder ligger mitt i sommaren för att det är då "SM-veckan" äger rum. Förbundsstyrelsen (det är ju de som bestämmer) har "lobbat" för att vi skulle försöka delta vid en SM-vecka varför TK och MKK bestämde sig för att göra ett försök. Om det var en bra idé får den nära framtiden utvisa. (Min egen inställning till hur kalendern skall se ut har varit ganska lik den Bruno redovisar)

SM och JSM Lead och Speed skulle enligt de första planerna inte ha gått på KC/K2. När just det blev klart var det kanske inte läge att byta datum. Tävlingsprogrammet - ja, det är kanske "intressant"...

Bruno sa...

Dessutom borde kanske landslaget prioretera SM framför "plojtävling" i Arco.

Lustigt, Jens la upp en "Debatt/Jens" med ungefär samma invändningar mot SM-planeringen. Det har han tagit bort nu. Varför?

Mats sa...

Säg såhär:
* Om SM, eller varför inte en Sverigecup, ligger samma datum som ett VM, en WC eller en EYC är vårt tävlingsprogram fel. (Men ojdå...)

* Om vi skall ha ett SM och ett landslag borde de vara på samma ställe, annars är något annat fel. Man vill ju gärna att den som är "bäst" i Sverige skall visa det på ett SM...

Malmö KK är suveränt duktiga på att arrangera tävlingar så det vore förfärligt trist om det inte blev "succé".

Mats sa...

Jens debatt ligger kvar. Den är inte synlig på framsidan men finns under "nyheter".

Fast intresset för tävlingsdebatter brukar vara ganska begränsat... Det brukar vara Jag och BS...

Mats sa...

Jens debatt ligger kvar. Den är inte synlig på framsidan men finns under "nyheter".

Fast intresset för tävlingsdebatter brukar vara ganska begränsat... Det brukar vara Jag och BS...

Carlos sa...

Håller med. Lite konstigt att den nordiska kalendern krockar så ofta med internationella tävlingar och den högt prioriterade ute-säsongen (för leadklättrare i alla fall).

SM och NM i december/mars borde vara givet (det är tomt i internationella tävlingskalendern)

Bruno har helt rätt med inläget som vanligt!

Mats sa...

Och det är precis vad TK hela tiden vill (eller i varje fall "ville" under min tid) men TK arrangerar inte tävlingar - det gör klubbarna - så TK får oftast vackert nöja sig med de datum vid vilka klubbarna erbjuder sig att genomföra tävlingar.

Tro inte för en sekund att TK inte försöker lägga ut tävlingarna så att de inte krockar eller att TK inte "vet" när vi "borde" genomföra tävlingar.

Men, inte sällan tvingas man fatta de beslut man "kan" fatta - i stället för de beslut man "vill" fatta.

I just de aktuella fallen finns det ännu fler faktorer som styr...

Mats sa...

Och så kan vi ju göra såhär: Alla som vill att den svenska tävlingssäsongen primärt skall ligga under perioden Oktober-April går hem till sina klubbar och ber att få arrangera en tävling då. Lead eller Boulder kan kvitta (speed kan vi till nöds hoppa över)

Sedan har ni av er till TK och meddelar vilka datum ni kan köra:-) Då skulle det bli roligare att sitta i TK...

Bruno sa...

Ligger det inte i arrangörernas intresse att försöka maximera deltagarantalet?

Hela "Stockholm Climbing festival" ser ut att vara planerad för junisar. Hade man inte lika kunnat skippa att köra seniortävling samtidigt?

Om jag har förstått saken rätt flyttades boulder-SM för att det inte skulle krocka med en VC. Och det gjorde de rätt i, men att de ska behöva ta hänsyn till en tävling som inte har någon formell status är väl för mycket att kräva?

Kalle sa...

Jag tycker att hela brunogänget packar väskorna och kommer ner till malmö/köbenhavn och hjälper till att göra det till en riktigt go grej, ni är ju några av de mest taggade gubbarna jag känner :)

Gustav sa...

Mats, ditt sista inlägg är bland det klokaste jag läst från ditt håll.

Svensk klättring har ett rejält överskott på "back seat drivers" tyvärr.

Eftersom jag nu har ett visst ansvar i detta ska jag vara lite försiktig med orden, men från SKK:s sida hade vi två val: att ordna SM v32 eller avstå. Nu valde vi att köra och försöker göra det bästa möjliga utifrån detta.

Bruno är hjärtligt välkommen att hjälpa till :)

Mats sa...

@Bruno...

Självklart - det hoppas i alla fall jag...

Jag vet inte riktigt vad i festivalprogrammet som skulle vara junioranpassat. Är det domarkursen eller föredragen med Rafael Jensen? Kanske konserten med Said? För själva tävlingsprogrammet är det inte. Den vanligaste frågan jag får på en klättertävling för juniorer är "när är tävlingen slut?" I bästa fall tre leder på fyra dagar...? Sista sommarlovsveckan? Inte i min värld i alla fall... (Och så var det ju det där med EYC...)

Diskussionen om datumen är ointressant - den hade varit spännande i januari - när de hade kunnat ändras... Men OK, Det är SM-veckan som var avgörande för Boulder-SM. Förutom att första datumen som annonserades sammanföll med en WC var det faktiskt utanför SM-veckan... Annars hade det troligen inte varit aktuellt att lägga en tävling mitt i sommaren. Att det sedan dök upp ett "för-VM" samma helg var det nog ingen som visste. Jag vet inte riktigt när datumen planerades. Det kan ha varit så att Arco dök upp i kalendern senare, att man inte kollade så noga, eller att man helt enkelt bortsåg från Rock-Master dit det inte är så vanligt att Svenskar blir inbjudna (Men nu blev det som sagt för-VM). Jag vet inte - och det spelar ingen roll.

Se det som ett "experiment" och försök se till att det lyckas. Blir det succé kanske det upprepas (då hade jag, och alla andra som var tveksamma, fel) Blir det inte en succé så har vi i varje fall provat. (Och då kan vi alla konstruktivt konstatera att "vad var det vi sade...")

Kalle har en del av lösningen - åk till Malmö:-) Malmö KK arrangerar alltid jättefina tävlingar - ta en tur dit.

Mats sa...

@Gustav

Tanken med en "festival" för alla klättrare är trevlig. Jag hoppas det lyckas, jag gör verkligen det.

Bruno sa...

Gustav,
"Svensk klättring har ett rejält överskott på "back seat drivers" tyvärr."

Jag förstår inte riktigt vad du vill åstadkomma med denna meningslösa klyscha. Menar du att någon som inte har varit engagerad i någon form av tävlingsarrangemang bör uttala sig i frågan? Har potentiella deltagare någon rätt att uttala sig? Tycker du själv att det är en rimlig planering av en seniortävling? Har inte problematiken med arrangemanget slagit er?

---

Tyvärr Kalle,
Egentligen tycker jag att tanken på en sommartävling i Stapelbäddsparken är ganska lockande. Vi hade först tänkt åka ner men nu är det flera olyckliga omständigheter som gör att vi prioriterar bort Malmö. Förhoppningsvis kan jag erbjuda kompensation i form av rörliga och orörlig bilder och kanske en och annan topo.

Mats sa...

MKK meddelar att SM Boulder är INSTÄLLT. Trist...

Gustav sa...

@Bruno

Självklart har problematiken slagit oss. Det slår ju inte bara mot deltagare utan gör det också svårare att få funktionärer. Varför det nu blir så ändå tänker jag inte diskutera just här.

När det gäller min kommentar om "back seat drivers" så lackade jag bara ur på ytterligare ett exempel på detta fenomen inom klättersverige. Ta det inte personligt, men för varje gång någon faktiskt gör något konkret för svensk klättring så dyker det upp tio personer som högljutt förklarar att han borde gjort på något annat sätt.

Tag Mats exempelvis
Vi är långt ifrån överens om hur klättringen borde utvecklas och vad som är viktigt, men likväl högaktar jag hans förmåga att faktiskt få något gjort.
Men för det får han ta enorma mängder skit.

(Samma sak med Jens för övrigt.)

Visst är en del kritik viktig och befogad, men kom igen...

Geir sa...

Landslagets uppgift är väl att delta på internationella tävlingar! eller är det att vinna SM?

Om klubbarna inte kan arrangera tävlingarna på bra datum så kaske TK:s inställning eller uppgift bör ädras så att de direkt ansvarar för att arrangera tävlingar.

Ett bra sätt att locka deltagare är ju annars prispengar, gärna fler steg ner i resultatlistan än 1.

MVH
Geir Söderin

Mats sa...

TK består idag av 4 personer. Ingen av dem har egen tävlingsbakgrund men har av olika skäl funnits med i tävlingssammanhang i några, eller flera, år. Två av dem har egen klättererfarenhet. När TK "annonserar" efter nya medlemmar är det vanligen tvärtyst i klättergemenskapen och när man väl är där blir man omedelbart idiotförklarad (Jens brukar komma först) och man inser ganska snart att kritikerna har rätt...

Med den bemanningen, och med det arbete det faktiskt innebär att genomföra en tävling, kan inte TK arrangera några tävlingar. Under min korta tid i hetluften försökte vi hjälpa arrangörerna så gott det gick och i några fall tog vi snudd på huvudansvaret för tävlingar. Detta leder dock till en rad demokratiska problem eftersom medlemmarna i TK inte är "folkvalda" och inte heller har några "kontrakt" med förbundet. De kan inte ställas till svars för något annat än ren brottslighet och det är inte en bra ordning.

Skall det bli något av den svenska tävlingsscenen måste vi hitta sätt att göra det intressant för klubbarna att arrangera tävlingar. TK kan bidra med kunskap och i några fall kanske med bistånd för klubbarna att komma igång. Sedan måste förbundsledningen naturligtvis förstå vad det innebär att tävlingsklättra, vad det inebär att arrangera en tävling och att ansvara för en tävlingssäsong.

Prispengar hade vi inga problem med på min tid - och troligen inte nu heller - bara någon kommer med pengarna. Skall det lyckas måste "någon" jaga sponsorer och om inte TK:s medlemmar redan går på knäna lär de göra det efter den matchen.

Men vi kan ju börja i en annan ände. Vi kan ju försöka "befolka" TK med klättrare med egen tävlingserfarenhet. Det skulle vara ett litet steg på vägen.

Bruno sa...

Geir,

Teoretiskt sett kanske det är så enkelt om man ser på landslagets uppgift. I praktiken så ju landslaget ett stort inflytande över svensk tävlingsklättring, vilket blir extra tydligt i och med att SM ställs in. Menar du att det inte är en faktor som landslagsledningen tar med i beräkningarna när de bestämmer sig för vilka arrangemang de ska prioritera? Om inte annat havererar ju rekryteringsmiljön betänkligt.

I det här aktuella fallet har landslagsledningen uppmuntrat inte bara landslaget utan även kretsen utanför att bege sig ner till Arco. Jag vet inte riktigt hur många som kommer bege sig dit eller hur många av dessa hade deltagit i SM om inte För-VM hade legat samma helg - kanske några, och då hade SM fått ett lite större startfält.

Varför inte promota en tävling som faktiskt betyder något som en VC tex?

Carlos sa...

Visst har Bruno en poäng med det han säger, absolut, och jag håller med. Fast det ter sig bättre att anordna tävlingar som ger landslagets medlemmar möjlighet att inte behöva prioritera bort någon tävling.

En liten detalj annars är att för-vm går i Arco och det är inte många svenskar som har testat dessa väggar, vilket kan vara rätt så viktigt för dem som kan vara aktuella för ett VM där borta nästa år (http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=calendar&year=2011)

Jag har inte mycket att säga om i val av tävlingar i landslagets regi men jag skulle definitivt rekommendera de som är aktuella att prioritera VC och för-vm som övning inför internationella tävlingar (SM ger inte samma specificitet varken fysiskt eller psykologiskt) samtidigt som jag skulle rekommendera att arrangörer landet runt att ta en titt på IFSCs kalender innan de bestämmer sig för datom. Det kan vara svårt att hitta rätta datum som det verkar ha varit fallet nu men då får man räkna med att anmälningslistan kommer att krympa lite (4-6 personer) Konstigare än så är det inte.

Givetvis har vi alla rätt att tycka till men jag gissar att landslagsmedlemmar sannolikt kommer att göra den här sortens prioriteringar i 10 fall av 10. Tänk att IFSC (eller organisationen i Arco) hade skickat en inbjudan till svenska klättrare och landslagets ledning hade ignorerat den för att prioritera en inhemsk tävling. Hade det verkat logisk för de aktiva? Någon överhuvudtaget.

Annars är landslagets linje mer som Bruno uttryckt här, att uttagningar till landslaget sker med tanke på deltagande och meriter i svensk tävlingsverksamhet och dessutom är resonemanget samma som Brunos att säkra kvaliten för SM och NM.

Mats sa...

Naturligtvis tittar både TK och "arrangörer" i IFSC:s kalender när tävlingsprogrammet görs upp. Sedan lägger man upp helgdagar och, för juniorerna, de nationella skollov man känner till. Sedan försöker man hitta arrangörer till de datum som finns kvar. Då tror man sig veta när man inte skall köra bouldertävlingar, när man inte skall köra leadtävlingar och när man inte kan köra juniortävlingar. Det stannar inte här - sedan skall arrangörsklubbarna få in tävlingen i sin kalender och då gäller det att det passar för dem som jobbar med tävlingar lokalt. Till slut finns inte många datum kvar och ibland blir det såklart fel. När man gjort såhär blir man, som arrangör, lätt besviken om ingen från landslaget ändå dyker upp - det är tyvärr ganska vanligt. Hur ofta blir det egentligen fel? Rockmaster i Arco är inget vi brukar bry oss om - jag menar - hur många Nordiska klättrare brukar bli inbjudna? Vi diskuterade detta inför NM på Domer förra året men valde att inte flytta tävlingen och se - det var rätt: Magnus Mitboe kom till Sverige...

Vid Boulder-NM 2006 blev det också fel. Då gick en VC och landslaget var frånvarande. Trist för de två tjejerna men naturligtvis kul för vinnaren - det blev tävling i alla fall. Ni vet alla varför man då valde datum - det var final på Vildmarksmässan...

Så, alla som visste att Rockmaster i år skulle vara för-VM kan ju räcka upp handen. Sedan ringer ni mig och förklarar varför ni inte berättade det för TK och arrangören så fort ni förstod att något var "fel".

Men, låt oss vara ärliga, det är väl inte detta som är problemet?

Och visst hade det varit fint om landslaget anmält sig till Boulder-SM. Jag vet inte om det hade "räddat" tävlingen men det är klart att det hade varit en puff i rätt riktning. Men, även om vi tycker det är synd tror jag faktiskt att vi, med lite god vilja, kan förstå landslagets prioritering i det här fallet. Vilket beslut man än hade fattat så hade det väl blivit "fel" - eller hur? Och, kom igen, hade landslaget åkt till Malmö om det inte varit för-VM? Just det får vi ju aldrig veta...

Så, låt oss vara ärliga, detta handlar egentligen om något annat - eller hur?

Handlar det om att datumet är fel - att det är fel med tävlingar mitt i Sommaren? För TK och arrangören hade det såklart varit en bekväm slutsats - då räcker det att inte köra tävlingar i maj-augusti så är problemet löst - men är det hela sanningen? Jag tror inte det.

Och som vanligt blir det bättre om vi hjälps åt. Att vi som försöker, eller har försökt, arbeta med svensk tävlingsklättring i princip alltid gör fel - det vet vi, det har vi vetat länge.

Mats sa...

Jo, en sak till innan jag blir fullständigt uppslukad av självömkan...

Hur många är det som efter en tävling kostar på sig ett litet "tack" till arrangören? Det är inte vanligt. Däremot är det vanligt att man inför, under och efter tävlingen får veta allt som är fel. Det är fel på datumet, på lokalen, på lederna, på funktionärerna, på isoleringen, på färgen på greppen, på reglerna, på resultatrapporteringen, på domsluten. Det är fel att tävlingen tar för lång tid eller på att det går för fort. Det är fel att man får vänta, på att man har isolering eller på att man inte har det.

Sedan är det fel att arrangören eller TK inte skriver en nyhet till förbundets webb och några dagar senare är det TK:s fel att tävlingsverksamheten i Sverige har gått åt h..e.

Och ändå håller man på - för att man tror det behövs, för att man faktiskt själv är övertygad om att man gör något bra...

Nä, nu kommer de med den kramgoa tröjan...

Gustav sa...

Haha, trevligt att vara överens med dig för en gångs skull, Mats.

För att fortsätta analysen är kanske grundproblemet att "seriös" tävlingsklättring är en försvinnande liten verksamhet. Det är bara att titta i resultatlistorna. I flera klasser är du garanterad medalj bara genom att ställa upp. Ibland rentav guld.
På senaste SM i lead hade jag (äkta fikaklättrare) hamnat på topp 10 (närmare bestämt tiondeplatsen...).

Samtidigt vet vi att det finns gott om starka klättrare som inte ställer upp i någon tävling över huvud taget. I synnerhet inte om den skall vara "seriös".

Enda chansen att bryta detta är nog att bredda tävlingsklättringen på ett eller annat sätt.

Hmm, låt mig kasta in ett förslag för framtiden här förresten...

Skulle man kunna tänka sig att genomföra SM med ett sådant schema som ligger i år, men tillåta direktkvalificeringar till finalen?

Vem skulle egentligen protestera mot att exempelvis Geir klättrar final direkt istället för att spendera tre dagar extra i stockholm för att bevisa att han har nivån?

Anonym sa...

Tyvärr lider Sverige av genarationer av väl utvecklad Jante...

Vilket innebär att få vågar arangera tävlingar.
Jag får känslan av att ute i klubbarna så finns inställningen att inte kan väl vi fixa en tävling. Vi vet inte hur man gör, våra väggar är inte tillräckligt bra, vi själva är inte tillräckligt bra på att bygga leder/problem etc.etc.
Halmstad kk hade samma inställning en gång i tiden, men det har visat sig at dom är utomordentliga arrangörer av Bouldertävlingar när dom väl kom igång... Beröm ger stolthet och klubben blir tajtare och får något att sluta upp kring varje år.
Det jag vill säga är samma som Mats var inne på. Hylla dom som faktiskt tar tag i det och fixar något. Hjälp dom att marknadsföra sina tävlingar och sprid budskapet att det är kul att tävla, och det behöver inte vara blodigt allvar. Då kommer dom att göra det igen!
...och andra kommer våga testa.

/Patrik

Carlos sa...

Mats, jag vet att det är svårt men de få gångerna folk tvingas göra prioriteringar av detta slag kommer de att göra det så valet av vissa datum kommer fortfarande inte att vara lyckad även om man har all god vilja i världen. Man måste ju ha ett SM och NM så det är bara att beklaga att landslagsmedelmmar måste prioritera någon gång per årtionde. Kanske inte så blodigt det heller egentligen (utom för dem själva)

Jag tror dock att kommunikationen mellan TK, förbundsstyrelse, landslag och aktiva kan och bör förbättras med flera hundra procent (att vi diskuterar här är mer än ett starkt bevis). Jag är en av de som planerar mina aktivas träningsår med tanke på en kombination av tävlingskalendern och utesäsongen. Jag brukar vilja göra detta i slutet av oktober varje år då IFSC kommer med sina inoficiella kalendrar (ja, jag visste att Arco skulle vara för-VM i år). Vid den tiden jag lägger in formtopparna för mina aktiva finns ingen svensk tävlingskalender och då får de tävla bäst det går (ibland tyvärr får de hoppa över eller tävla under en period de bara är trötta) i Stockholmscuppen, Sverigecuppen, SM och NM. Vad sägs om att planera formtoppen för NM i oktober 09 när besked kommer först i slutet på juni 2010? Nog kan saker göras bättre och det kan man ta saklig kritik för innan favvofilten behöver komma fram. Jag är inte den som kritiserar svensk tävlande och tävlingsarrangemang så ofta men kalenderbiten fungerar inte så bra direkt.

Mats sa...

Och näste gång någon ser en kalendertabbe kan vi ju alla hjälpas åt att uppmärksamma TK, eller vem det nu kan handla om, om det - så att man kan planera om.

Carlos sa...

Nu är jag säkeligen den som suttit som landslagstränare minst tid i svensk klätterhistorien så jag kvalificerar nog inte i den gruppen, men nog hade man kunnat ta ett snack med vederbörande om dessa hade vissat intresse för det skrivna ordet eller telefonsamtal.

Anonym sa...

Det kanske är dags att pausa tävlingsklättrandet i sverige i ett par år? Kanske klättra ute lite?

Anonym sa...

Anonym är välkommen ut till valfri klippa i Stockholm den 12 december i år. Skicka iväg ett mail så bestämmer vi tid och plats när det nalkas. Jag ser redan fram emot det.

För övrigt är väl utomhussäsongen hyfsat död här i Stan. Mest bad som lockar för tillfället.

/Jon

SKK sa...

Extra kval lead fredag kl 10:00 för dig som inte kan vara med på ordinarie kval


För att göra SM/JSM mer tillgängligt så har vi ett extrakval på fredag start kl 10:00 där de tävlande kan göra båda sina kvalleder (i lead SM/JSM). Till detta kval är de tävlande själva ansvariga för att ordna en säkrare (förälder, någon från klubben eller annan tävlande). När ni anmäler er skriv in "extra" innan ert förnamn så vet vi hur många som kommer till vilket kval.


Det ordinarie kvalet finns fortfarande kvar på onsdag och torsdag och vi vill uppmana folk att delta i detta kval då det medför att man kan kvala i speed tävlingen och hinner med att medverka i de olika aktiviteterna under veckan. Skynda på och anmäl er sista anmälningsdagen är 1 augusti.