fredag 4 juni 2010

Kreti och pleti i fokus


Dags för lite kvalitet här på sidan. Som vanligt måste vi plocka in konsulter utifrån om det ska bli något av den varan. Tack Sydde för den fina intervjuen.


Hej Lars. Du har just gjort ditt hårdaste sänd hittills – Milestone 8a på Midskogs – hur känns det?

- Tack utmärkt. Det känns lite högtidligt att klättra 8a efter ca 8 år.

Rankar du denna bestigning högst eller är det fortfarande din second go av Land of Broken dreams i Beatelund? Kan du beskriva Milestone?

- Störst är nog fortfarande vår 3h bestigning av "Vita leden genom Dödlarshålet" 4+ på Dödlarsberget 2004. Milestone är det hårdaste jag gjort. Tre stjärnor. En rak uppenbar linje uppför högsta delen av klippan. 20 meter lång kanske? Hänger över ca 3 m. Runt 45 flytt med mina sekvenser. Det är en passande led för klena som jag. Inget flytt hårdare än 6A-B. Brytigt krux efter ca 15 move men då är man ännu fräsch. Sju flytt senare bjuds man på ett knålås som tog lite tid att bli vän med. Därefter ett par meter känslig klättring på små sidotag upp till ännu en halvvila i ett underclingjam. Där får man lugna ner sig innan det känsliga slutkruxet m ett brytigt skick på känsliga fötter där man har vänstern i ett bra undercling och går m högern två gånger till ett bra gaston. Där skippade jag ett klipp och gick vidare i lättare laybackklättring mot ankaret. Jag kan starkt rekommendera leden och klippan i övrigt. Föredömligt rensad och bultat samt kort anmarsch. All heder åt Bodin som satte upp den och alla andra som bidragit: Dag Knutsson, Johan Hedman, Per Wermelin etc.

Ja vilket härligt debacle. Det var en upplevelse att följa genom Dödlarshålet – jag litade blint på din förmåga att bygga stand. Minns annars mest hur jävla svårt det var att få loss kilarna…

Det känns som att du fick ihop Milestone hyfsat snabbt - kände du direkt när du provade leden att den var inom räckhåll eller kändes den som ett lååångtidsprojekt?

- Jag har varit sugen på att testa leden ända sedan jag såg Fredrik Bodins FA i den klassiska klätterfilmen 24 bitar. När jag visste att jag skulle flytta till Hudiksvall kändes tiden mogen för projektering. Under min tid i Stockholm/Uppsala har det ofta blivit ett eller ett par besök till en massa olika klippor vilket försvårar envist redpointande. T ex Frisco Kid och Sator känns görbara men det räcker inte att åka dit då och då. I vår har det blivit många besök till Midskogs. Tyvärr har min kopia av 24 bitar gått sönder men enligt många var det tur då få lär kunna göra Bodins fulsekvenser.

Första besöket klappade jag ihop totalt efter att ha doggat mig halvvägs. Nästa besök tog jag mig till ankaret och då tänkte jag att det nog går men kanske inte förrän till hösten. Klippan är sydvänd och jag har nojat mycket för att det skulle hinna bli för varmt. Sekvenserna förfinades eftersom och förförra veckan tog jag mig upp till den nämda underclingvilan, då kändes det riktigt på gång.


Ledsen Lars men just nu har jag inte tillgång till något bättre foto.


Kommer du att sända fler hårda leder nu? Är det bra för din utveckling att bo i obygden?

- Hudiksvall bra för min utveckling? Oklart. Att bo med Ingrid och slippa distansande är definitivt det. Hudik saknar inomhusklättring vilket är ett problem. Mitt hopp står till framtida greppbrädepass per sms m chefsideolog Tväråna och hans allierade. Graceland måste förstås testas så småningom.


Hur är scenen där uppe? Ringkallens tradare i ena hörnet, Midskogs sportare i andra och du i mitten?

- Ringkallen är fantastiskt men ligger 20 mil bort. Har mest mött Umeåbor där. Midskogs och Sundsvallsboulderingen frekventeras av en brokig men vänlig skara. Det bisarraste inslaget är nog utbrytarfalangen från Matfors som mest gillar firning och verkar missnöjda med det mesta. Det ryktas om några bouldrande gymnasiekids i Hudik men jag har inte hittat dem ännu.

Det sägs att det finns outforskad blockklättring i närområdet (Blaxås? Norra Hornslandet?) – har du rekat ordenligt? Ser du fram emot att få göra en massa FA:s nu? Har du någon som kan hjälpa till med letande och utveckling?

- Rekningen är eländig. Bättring utlovas. Runt elljusspåren på Öster finns flera stora block. Stenkvaliten ser inte ut att vara den bästa men definitivt värt att göra (bilder utlovas). Blacksås och Norra Hornslandet återstår att utforska. Ingrid är peppad. I övrigt är det ensamt. Jag är generellt lat och bortskämd. Låt oss hoppas att även jag drabbas av nytursdjävulen.


Vad är närmaste mål nu?

- Att överleva Mongenjuras sydpillar i juli. I övrigt är jag peppad på blockletning och fler besök till Ringkallen.

Tack för din tid och lycka till med både sportprojekt och tradprojekt, men framför allt blockletning. Vi kommer och hälsar på när du borstat upp och fixat landningarna på minst 10 kvalitetslinjer.

- Tack.

3 kommentarer:

Phatkat sa...

Grattis!

ATV sa...

Fantastiskt. Handlingskraften personifierad.

Onsdag 21.30. Programmet kommer på mobilen.

Pär sa...

Kul intervju och riktigt imponerande med 8a!