tisdag 9 mars 2010

Lägga ner?

Den här grejen intresserade mig. Helt omöjligt att ge ett vettigt svar. Låt säga att du får en summa som skulle göra dig ekonomiskt oberoende för att lägga ner klättringen totalt. Visst vore det fantastiskt om man kunde bli räntenär – ha en fet tillgång som bara ligger och kalvar avkastning på ett konto i Guernsey. Men vad skulle man göra istället? En gång på nittiotalet fokuserade Bruno mer på matlagning och alkoholkonsumtion än klättring och renleverne och det gick ju hyggligt ett tag men sen började kom klättersuget tillbaka som någon diffus känsla bakom ryggraden. Sponken lades på hyllan och resten är som man brukar säga historia. Men om det skulle komma in stora summor pengar i bilden och klättringen förpassas till hyllan för gott, då mina vänner är det nog dags att damma av flaskan igen. Sen när man väl har dövat bort klätterbegäret skulle man börja fundera på alternativen. Surfing? För klyschigt. Casting? Lite väl udda. Alpinism? Perfekt aktivitet men närheten och åsynen av klätterklippor skulle säkert vara alltför smärtsam. Å andra sidan har ju ett djupt och långvarigt spritmissbruk en hel del positiva effekter om man ska göra en rejäl satsning på bergsbestigning. För det första får man garanterat rätt look – vem vill se ut som en rookie? Never trust a guy with shiny gear liksom. Bättre då att ha ett plyte som någon som regelbundet bivackerar på 8000m+ redan från start. Sen kommer du med dina utvidgade blodkärl ha en avdomnad känsla för temperatur, vilket därmed gör dig extra tålig för ruttna väderförhållanden. Det bästa av allt är att du kommer kunna ha bruk för dina gamla klätterprylar när det vankas toppfotografering. Najs! Inte för att slöseri bekommer dig som räntenär...

---

Snart Font. Efter Café Climbs och Bouldergates förjävligt långa fontasmorgie som har pågått sen förra millenniet känns två veckor i slutet av mars som ganska futilt. Det kommer inte att bli några listor. Det är ju lite som med vallöften. I slutändan kommer du att få stå där och haspla ur dig krystade bortförklaringar till varför du inte har gjort en enda punkt på listan. Bättre då att sätta upp mål för andra. Cosmo ska med. Tyvärr har han varit skadad i ett finger den sista tiden så vi har finjusterat förväntningarna lite. Till exempel har vi strukit The Big Island till förmån den softa The Island. The Big 7 (Big four, Atrésie, Noir Désir, T-Rex assis) på en dag är inte längre ett krav utan bara en stark förväntan. Men, förstås, det hänger ju lite vad husäldste hittar på. Prognoserna säger många och långa seanser och repetitioner på Kendo och Magic bus.

10 kommentarer:

Anonym sa...

I helvete heller- alla vet att Kendo är låst i 2 år, tjyvjävlarna...

Den är låst, LÅST, LÅÅÅÅÅÅÅÅST!!!!!!

Dessutom är jag det närmaste vi kommer någon som nästan känner Christophe Laumone och om jag kände honom i praktiken skulle han låsa den åt mig. I 2 år.

Ernesto

sydde sa...

Jag skulle nog överväga att lägga ner för 500 000 dollar, men knappast mindre. Fallskärmshoppning och dykning skulle nog bli mina primära substitut.

Jonas Wiklund sa...

Vad skall man med pengar till?

Segling är kul när det blåser hårt.

Jon sa...

Inte jobba kanske?

E9 Climbing sa...

Jag har ju lite erfarenhet av det har med pengar och aven om det later som en klyscha sa skapar pengar mer problem an nytta.

Stenbeck sa en gan till mig, David ska du skaffa dig en bekvam formogenhet sa se till att det ar minst 250 miljoner.

Klattring ar en passion ett kall som inte ska varderas i pengar. Det vore som att satta pris pa ens barn. Sag for ovrigt att Jensa hakat pa denna fraga.

Anonym sa...

Magic bus 4lyfe! Frankrikes stoltaste tick!

Den oseriöse klättraren sa...

Gillar Brunos tidigare leverne på nittiotalet. Är själv lite av den sorten även om fokus mest ligger på att äta snarare än att laga till det som skall ätas.

Anonym sa...

...men då kommer den där extra energin, som säger: Nähe! Du får allt hålla på ett tag till. Och det gör man.
/PO

Anonym sa...

Jag tror faktiskt inte att det finns någon summa som skulle få mig att lägga ner,...om man inte ändrar perspektivet och funderar på vilken nytta man skulle kunna göra för andra behövande med en tillräckligt stor summa. För egen del finns det dock ingen prislapp.
Chrille

Johan sa...

50 spänn i rikskuponger och en ny kamera.