torsdag 14 januari 2010

Späck

Jag är mätt. Fortfarande, trots att drygt ett halvt dygn har förflutit är gravitationen i min bål ungefär tre och en halv gånger större än normalt. Jag kan inte minnas att jag någonsin har vaknat upp en morgon och att gårdagens middag har känts så påtaglig att man undrat om den ens har påbörjat resan neråt. Det lustiga med fett är att det är förhållandevis lätt. Fett flyter. Ska du klara en consommé låter du buljongen kallna och så är det bara att pilla bort fettklumparna. Stoppar du in fett i magen är det precis tvärtom. Det sjunker. Fettets metamorfos i matstrupen har det forskats lite om. Men de facto övergår det till bly eller något liknande och det förtjänar att undersökas noggrannare. Kanske blir det till guld om man återför det tillräckligt många gånger à la Gustaf Bonde?

Hur gick det till? Genidraget att mala med 100 g späck ister osmällt depåfett från gris i köttbullsfärsen gjorde sitt för både smak, textur och saftighet. Men det var en ren katastrof ur mättnadssynpunkt. Två rejäla bullar på kalv, lamm och grisfett är ekvivalent med en full tallrik på Palmyra. Si señor, utan överdrift.

Vi noterar KC-bojsarnas ”PR-kupp” och konstaterar att den troligen ger mer klirr på Landet än på nya Centret. Men det är en så kallad kul grej och även om Bruno nog inte själv skulle kommer lägga sig i en porta-ledge när en varm säng bara ligger ett par stopp bort så kan han kanske frammana förståelse för att andra gör det (ett tecken på vuxendom och mognad men i själva verket är det bara en pose). Den andra delen av den dynamiska duon som varit drivande i utvecklingen av K2 torde vara ungefär lika späckspäckad som Bruno i skrivandes stund och lär knappast vara 100 procent arbets- och klätterför idag. Allt blir ca 30 procent jobbigare och en och en halv helgrad svårare.

Vi har redan varit inne på K2 och inspekterat lokalerna och kan konstatera att det är något alldeles extra som har byggts i närheten av Karbin. Och samtidigt som vi blir alldeles till oss över det fantastiska nya gymmet blir vi lite oroade vad konkurrenssituationen ska göra med klätterutbudet i stan på lite längre sikt. Vi sätter vårt hopp till att positiva synergi- och klustereffekter skapar en klätterboom i söderort.

2 kommentarer:

Climbersmedia 2008 sa...

Skulle det gå illa så behöver DansGarage ett gäng grepp, ni behöver alltså inte kasta dem.

Anonym sa...

Det låter som att du hänfallit till LCHF-dietens sektlikande fan-club.
/Patrik