tisdag 20 november 2012

Åter till Sydstrand mountain

Där satt en Sydde from Fredrik Sydstrand on Vimeo.


Sydde stannade till i Knutstorp på vägen hem från Font och nöp sig upp för det kontroversiella Barf Rallongé. Sydde menar att han startat lägre än någon annan bestigare och därigenom också har förtjänat egna namnrättigheter till problemet.Apropå namn på sittstarter är min ringa åsikt att det enklaste är att i de flesta fall använda sig av ståstartens namn med tillägg av SS stil eller ett namn som är en blinkning mot ståstartsnamnet. I Uppsala har vi hållit det ganska så rent på namnfronten tex Hobgoblin, Underdog och Heartbreaker. Undantagen finns naturligtvis med band annat Urban (Sub-Urban), The Great Hassel (The Great Roland Hassel) och En katolsk hemvändare (Alliansen (Det råder fortfarande oklarheter om det är en hyllning till det, på den tiden, nyskapade politiska begreppet eller om det är en blinkning till The Alliance i UK)).

6 kommentarer:

Le Sydd sa...

I det här fallet är möjligen inte ens Barf (depart assis) riktigt korrekt egentligen. För om jag inte är helt fel ute så klättrade vi det som nu kallas Barf någon gång i vår ungdoms dagar när Knutstorp bara nyligen getts till känna som en klättringsdestination efter att länge(?) ha varit en noga vaktad lokal hemlighet. Varför vi inte döpte den då vet jag inte - kanske tyckte vi den förtjänade att klättras från start (sitt alltså) eller så yttrade vi något obskyrt namn som inte nådde offentligheten. Eller så var det klättrat innan.

Givetvis håller jag annars med herr Bruno om namnprincipen. Tänk er vad som hänt med Thomas om han kallat denna nyblivna klassiker (eh...?) för typ "Up yours Jacky", el liknande - bara för att han satt sig ner?
http://bleau.info/y/21391.html
http://vimeo.com/53630745

Hur som helst - det är ett bra (DSESD alltså), om än okomplicerat krimpproblem. Visst, det ser ut som skit och det är inte den skönaste grepptypen i Knutby, men om du älskar din systemvägg (och vem gör inte det?) - Do it!

Bruno sa...

Vi döpte den faktiskt till Barf på den tiden (säkert 97 eller så).

Annars håller jag med dig, det är allt för få systemväggar utomhus. Fler tefat till folket.

Tväråna sa...

Prins Valiant - Prins Valium...

Anonym sa...

@ Tväråna: Yes - det är ju såna godingar vi vill ha! /Sydde

StefanH sa...

Lurigt detta.
Den ursprungliga ståstarten heter "One Life" och gjordes för evigheter sedan. "Barf" tillkom några år senare men då med en något lägre start (tror jag). Så kom "DSESD" och "Crusher". Som krydda på moset så har diverse fotsteg, startkrimpar och toppjug rykt lite då och då under resans gång.

Bruno sa...

Tack för att du reder ut begreppen Stefan.

One Life alltså. Fyra olika namn beroende startposition - från och med nu kommer vi enbart att referera till One Life (med tilläggen rallongé, assis och assis rallongé) när vi pratar om problemen som går där.

Eller kanske bara One Life och DSESD.