tisdag 17 maj 2011

Formulär

Lite är det så i Sverige att mycket redan har klättrats. Mossa och lavar trotsar gamla dagismyter om att det tar minst hundra år för dem att växa upp igen. Oftast tar det inte mer än en säsong på lågtrafikerade problem. Längst inne i Fockstas kaos växer det igen på bara några veckor även på lite mer högfrekventerade problem som Billybob. I och med att klättrare och klättersidor kommer och går lite hursomhelst är det ju inte alltid säkert att all information bevaras till eftervärlden. Det händer lite titt som tätt att gamla områden återupptäcks och återbestigs. Eftersom jag i min omgivning har ett antal FA-älskande människor, har jag insett att en av få saker som övertrumfar förstebestigarkänslan är retroclaimandet. För att underlätta denna handling har jag och Ali tagit fram en lättanvänd liten mall att använda när du anser att någon är framme och naggar på din förstebestigarära.

 

Hej[insert utropstecken för att inge ”positiv” känsla alt smiley]

Kul att ni upptäckt [insert områdets namn] och att ni tagit er tid att göra en förare. Det blir den tredje föraren över blocket och de tredje förstabestigarna av problemen som är beskrivna. [insert förnamn] gjorde problemen runt [insert årtal] och fick senare höra att de redan var gjorda av [insert ditt eget namn alt. Hasse Häggquist] minst [insert 2-digit number] år tidigare.

Jag skriver inte detta för att jag tycker det spelar någon roll vem som gjort vad. Mitt syfte är egentligen bara att informera er, mig gör det inget om er förare och problemnamn står kvar. Kan för övrigt tipsa om ett till kanonfint block som ligger ca [insert 4-digit number] meter längre in i skogen, åt [insert slumpmässig riktning] om jag minns rätt. Alla linjer är gjorda på dessa också... tyvärr.

Vänligen [insert ditt eget namn alt Hasse Häggquist]


Detta formulär fungerar utmärkt i såväl Stockholm som Göteborg men kan även med fördel användas i andra lite mer obskyra delar av landet.

Edit: Inlägget är taget men generaliserat från "Petter" på Sverigeförarens sida om Edsvikenblocket om ni inte redan hade sett det. Likväl dyker det regelbundet upp liknande inlägg på bland annat GBO och Bloxc.

6 kommentarer:

Annonym sa...

Kandidat till roligaste inlägget i Sverige under maj!

Slog tidigare ettan '3 move lång' med råge:
http://blocv-vik.blogspot.com/2011/05/rhinostone.html

Anonym sa...

Kul att mitt inlägg uppskattas!

Anonym sa...

Haha! Det stämmer faktiskt att Hasse gjorde allt på nittiotalet. Även i små obskyra områden runt Sverige. Det är sant.

-Nasse-

Hasse sa...

FA är nog det absolut töntigaste som innoverats inom klättervärlden. Är det verkligen enbart en obetylig minoritet i klättersverige som känner 8a-vibbarna för FA-vetot? Fine, sätt ett namn så att resten av populationen vet vilket problem man talar om men där kan det även stanna.

Visst kan man väl få hävda FA men då bör man både äga marken där klippan/stenen/grytet finns samt att man bör hålla mossan borta. Dessutom så borde man vara skyldig att dela ut diplom till alla som repeterat "ens skapelse".

Anonym sa...

Jaha. Och varför det då?

/hal

El Perro Viejo sa...

Strax utanför tomtgränsen till min sommarstuga finns ett jättefint problem, sva-arete när det är som bäst. Jag tittade länge på det, borstade det, men ansåg det för svårt för mitt eget bästa. Så kom Hasse en dag jag inte var där, vini vid vici, eller vad det nu heter. "runt 6a" tyckte han. Nåväl, jag fick nöja mig med första repetition, 6b+ tycker jag. Namnet ja: Balladen om Hasse Häggquist" 6b+, vad annat?
(Hasse, jag är faktiskt stolt att du gjorde FA på det, och jag håller det rent):)