måndag 4 april 2011

Sådan är bouldraren

En del bouldrare älskar att klättra höga och stolta linjer medan andra med lust ger sig i kast med ett trångt och jordigt gryt eller en oglamorös lowballmantling. Men det är egentligen bara deras persona. För det som verkligen gemensamt för bouldrare och därmed en central del av själva definitionen, är deras nazianala förhållande till rättvisa. För att förstå sig på en bouldrare måste man förstå sig på petimetrikens två grundstenar: hårklyveri och millimeterrättvisa. Har du vuxit upp med ett syskon? Då kanske du vet vad vi talar om. Att dela en flaska pommac hos farmor och farfar kunde ta tio minuter mellan mig och min syster, till sista droppen skulle det vara lika. Påfund som jag delar du väljer förvandlade det hela till en ångestladdad föreställning för den delande. Den väljande kunde i lugnan ro sadistiskt njuta av den andres våndor redo att korpa åt sig av minsta lilla snedskär. Ett konstant bevakande av revir och egna intressen – hunger, girighet och missunsamhet. Inte konstigt att jag blev som jag blev. Och sån är också bouldringen.

Att skildra bouldraren kräver en viss tid och inte så lite utrymme. Vi börjar därför med att titta på det centrala OG-begreppet. För en del bouldrare är det viktigaste att en repetition av ett problem görs ceteris paribus. Den metod som förstebestigaren använt för att göra ett problem betecknas som OG. En del kanske misstolkar OG som en abbreviation av Original, hiphop-skolastiker hävdar dock bestämt att det står för Original Gangsta. Ett lån från den amerikanska hiphopkulturen, vars influens på svensk bouldring var mycket stark kring millennieskiftet*. Att klättra OG är det finaste metoden man kan göra ett problem på även om det finns lättare sätt att göra det på. Häromdagen ringde Woijchec upp och frågade om han fick gå med högerhanden till cruxkrimpen på Bastard. Jag svarade honom sanningsenligt att det naturligtvis var OK men att han alltid skulle bära med sig att det inte var OG. Fem minuter senare ringde han upp och berättade stolt att han också gjort den OG. Sån makt har OG på klättringen. OG kommer alltid att vara trumfen som förstebestigaren kan vifta i ansiktet på repetitörerna. Även om ny beta är OK är den alltså inte OG. Men som vanligt finns det undantag och det är också FA:s dilemma. Du kan antingen göra problemet double OG eller så kan du starta problemet ännu lägre och lägga till ett True, Real eller en kombo av båda. Medan en double OG säkerligen framkallar respekt från förstebestigaren så kanske inte tillägget True Real uppskattas lika mycket eftersom det på något sätt antyder att FA är en liten mjukis som startat en bit in i det verkliga problemet. Detta har givit oss ett par inspirerande tighta sittstarter à la Electric ant, Le pillier, Pendragon/Oral Office och så vidare. Och troligtvis är detta också framtidens melodi. Vi ser fram emot Anjas True Reak på Specialized och kanske kan vi hoppas på en Lower lower enigma.


*Finns det något annat album som har haft ett större inflytande på svensk klättring än Straight Outta Compton? Jag tror inte det. Göteborgska Led Zeppelin i alla ära, släng ett öga på problemnamnen runt huvudstaden.

2 kommentarer:

John Liungman sa...

"För att förstå sig på en bouldrare måste man förstå sig på petimetrikens två grundstenar: hårklyveri och millimeterrättvisa." Grymt formulerat! *LOL* :-)

Phatkat sa...

Underbart skrivet! Jag bugar och nickar igenkännande.