onsdag 28 februari 2007

Practice & Ethics in sport climbing

Det är tomt på nyheter i dag. Tillförlitliga Dylan har, så vitt vi vet, gjort allt annat än att klättra. Från staterna hörs ingenting och Anja och Stef verkar ha gått upp i rök men rykten säger att de flytt regnet i Font och synts till i Tessin. I Göteborg klagar de på regnet och här i Stockholm slaskar det rejält. Norrlänningarna ägnar sig åt skoterorgier och i Skåne ligger det också snö. Carl-Ola lyckades dock göra någon av varianterna på Casperssens arete för ett par veckor sedan. Skånepågarna hade slarvat med borstningen på utsteget så Calle fick sig en riktigt marig resa på toppsvaet efter att ha klivit i en snöhög. Vi hade nog börjat gråta och ropat på helikopterassistans om vi varit i samma situation.

Men det finns en intressant rubrik under allmänt forum på kjuge.nu "Oskar har gjort Mandala 8a+". Imponerande!

Utbudet på på bra svenska klättersidor är förvånansvärt magert. 8a.nu som är den överlägset största siten har en hel del brister och ibland önskar man att den sköttes annorlunda. Det har säkert inte undgått någon att de flesta forum långsamt håller på att dö. Dagens största behållning är inte sällan dagens bild på crimp.se. All heder till crimp.se men det är lite magert för att stå sig en hel arbetsdag. Sweclimb.com är tyvärr riktigt boring.

Det har blivit en hel del gnäll på 8a.nu den senaste tiden och vi har i högsta grad varit delaktiga i kakafonin. Det finns mycket som vi gillar med 8a.nu men det är just när det kommer till det redaktionella som vi har invändningar. Vår målsättning är inte att prata om 8a.nu och vi hoppas att vi inte behöver göra det i fortsättningen. Men... idag ska vi tala om etik och moral.

På 8a.nu finns en artikel som heter Practice & Ethics in sport climbing http://www.8a.nu/eng/articles/practice%20and%20ethics.htm summerar 8a.nu allt man behöver veta om etik och moral i lifestylesporten klättring. Det viftas vilt med kort av alla kulörer åt alla håll. Reversering är ett mycket känsligt ämne och behandlas i minst tre av punkterna. Vi gillar reversering så länge det inte innebär att gå ner på backen igen men det är ens sak och man brukar veta när det är ok eller inte - innerst inne vet man som det brukar heta. Etik och moral är ett centralt ämne inom sportklättringen och har därför placerats på ett av de första uppslagen i lifestylesportårsboken. Vi tycker att det är en aningen inkonsekvent att både agera bestigningsinkvisitor och att proklamera lifestyleevangeliet.

Flashbegreppet får sig också en genomgång. Är inte definitionen av flash allt som finns mellan onsight och redpoint: att klättra en led, med någon form av förhandsinformation, som man inte har klättrat förr. Enligt Shawn Boye har man mer eller mindre bränt onsighten när väl har sett var bultarna sitter - då vet man ju var det är lätt att klippa. Hur många poäng skall man få för en inspektionsflash eller skall de förbjudas helt och hållet?

Uppskattat är att det bara blir en ostskiva om man tillverkar ett grepp för att skapa en "superbe route". Innebär två gula ett rött eller är det tre som gäller?

Inspirerade av detta kommer vi naturligtvis att börja lägga upp linjerna för en Practice & Ethics in bouldering. Det är dags någon styr upp.

En punkt bör handla om paddans tjocklek vilken har en avgörande betydelse. Skåningarna är förstås pionjärer på området att påpeka orättvisan i att sitta på en 12 cm padda jämfört med en 8 cm. Scrolla lite på kjuge.nu så hittar hittar man en del. Det är ju viktiga poäng på scorecardet som står på spel.

Apropå scorecard har tekniska problem på 8a.nu skapat en del lustiga nyheter. Vad sägs om "Carl-Ola har INTE gjort 8A" och "8a.nu's own R Kelly a.k.a. Matt Adams has managed to grab the ascent of Fatman, 8b bloc, at Cuvier Rempart, Fontainebleau". Vi gillar inte-nyheter och vi kan tänka oss en hel uppsjö med sådana när det är riktig nyhetstorka.

tisdag 27 februari 2007

Nedräkning

Det börjar närma sig avresa till Font. Tio dagar blir det den här gången och som vanligt har jag redan drömt mig till alldeles för många projekt. Vi får hoppas att K och BigC har tålamod att springa runt i obskyra områden efter låga sandbaggade morphosittstarter.

Följande problem har jag grävt fram ur bleau.info arkiven:

http://bleau.info/montrouget/9521.html
http://bleau.info/montignotte/10000.html
http://bleau.info/rochequitourne/11180.html
http://bleau.info/cailleau/1069.html
http://bleau.info/occidentale/1532-7314.html
http://bleau.info/passage/865.html

Visst ser de schyssta ut? Åtmistonde det sista kan jag hoppas på.

Jag noterar att Bleausardernas upprop mot tickmärken, som jag givetvis är en anhängare till, klingar lite ihåligt då det just är några av dem själva som kvalar in på the hall of shame: http://tkak.mine.nu/Forum/topic.asp?TOPIC_ID=315. Det är verkligen fult och i de flesta fallen totalt onödigt. Det är som att skaffa sig vit käpp, svarta solglasögon, labrador och en personlig assistent. Om man ändå är tvungen att dra feta landningsbanor, med tunna streck eller enligt kalmarmodellen*, så ska man borsta bort efter sig. Punkt. Av någon anledning triggar jag ganska ordentligt på detta så jag avråder er från att glömma att ta bort större märken när jag är i närheten. Jag vet, också jag är en syndare men inbillar mig ändå att jag kommer i håg att borsta efter mig. Självklart är det lite farbror- och naturkramarvarning på min inställning till tickmärken men jag har faktiskt passerat trettio.

Inget nytt från Anja och le Stef som befinner sig i Font men snart beger sig söderut till Schweiz.

Till sist trodde vi nästan att Philip Junaeus tagit det alpina spons- och mediahoreriet till en ny nivå. Visst är det schysst att få företag att betala resan till Everest men att under en veckas tid förnedra sig i sina exkrementer i en liten tygsäck på Stureplan är kanske att gå lite långt. Det visade sig dock vara en del av en reklamkampanj men det hade verkligen inte förvånat oss. De cyklar, paddlar, tältar i frysrum och mycket annat för att bestiga berg. Vi lär få tillfälle att återkomma till frågan. Vi gillar dock att han bokstavligen skiter på Stureplan. Låt oss hoppas att han gör en klassisk "big dump" och droppar när någon extra stekig kotlettfrilla passerar.
http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1009944,00.html


*Kalmarmodellen bevittnades först på Sur prises i Isatis. Tickmärken tillverkas med bresidan av ett kritblock och är minst 20 cm långa.

söndag 25 februari 2007

Into the caves

Dylan fortsätter prestera i Wales. Det går tydligen rätt bra att klättra bara man vet vart man skall åka, vilket är en lite passning till Mr "England suger på alla sätt". Vädret var tydligen så illa att Dylan suttit och tryckt i en grotta i helgen. "We were stuck in the caves". Där lyckades han addera, till sitt redan imponerande, scorecard en ny 8a och en 7c, Trigger cut och Rockatrocity. Vi har pressat på för att få bilder och kan kanske hoppas på att få det när han gör 8a+ linken till Trigger Cut. Det börjar bli en fin samling problem som Dyl har skrapat ihop. Klassiker som Brad Pitt, Deliverance och Moon Lander i Nockeby får i alla fall oss att avundas.


Av mindre dignitet men ändå: Det blev som sagt en liten utflykt till Källberga. För egen del blev det en dag fylld av misslyckanden. Några ljuspunkter var det dock: Det går att tända en brasa med en brännare men inte att göra åverkan på sten, två kristaller flög i väg. Slutet på projektet börjar nu lösa sig. Funderar ödmjukt och modigt på att det kanske kan röra sig om 7b-7c men som vanligt kommer prestationshetsarna börja skrika sandbag.

Som vanligt stjäl vi dagens foto. Idag är det Sydde som ofrivilligt men vänligt bistår med Marge Simpson bouldrandes i Källberga.


Veckan börjar bra efter att internetklättervärldens två största entertainers har varit igång från varsin del av landet. Jens Larssen i Göteborg och M&M i Stockholm. För er som missat så är det bara att knata in på 8a.nu och läsa kommentarerna under Domarlösa bouldertävlingar. Vi uppmuntrar och stödjer Mickes träningsinitiativ men ställer oss undrande inför en del av hans påståenden.

"ärligt talat hur många barn skulle släpa sig ut på lördagsmorgon och klättra på ca 50 stenar utan någon riktig säkerhet... jag har väldigt svårt att tro att det alltid skulle komma stora deltagarskaror. =) "

Ärligt talat, det är dags att Micke skrapar ihop ett gäng och beger dig till Font. I Font är det som bekant nästan outhärdligt mycket folk och barn under en del helger och under skolloven. Där finns det också särskilda barncirklar som är mycket populära. Där kommer ni att upptäcka att barn i stora skaror klättrar "utan någon riktigt säkerhet" på "lördagmorgnar".

Till sist gratulerar vi Göteborg till att de äntligen fått en träningsanläggning som närmar sig Stalletklass! Vi tror dock att fabben är en fortsatt favorit för bouldring och träning.
*Uppdatering*
Oskar och Jonathan tillbringade natten med att ligga sked på en liten hylla i Red Rocks. http://www.granitbiten.com/?m=4. Mysigt för dem.

fredag 23 februari 2007


Som vi sa häromdagen är de norrländska forumen riktiga guldgruvor när man har tråkigt. Sickboy lyfter fram en modern klassiker: http://www.webpage.nu/skk/phpbb/viewtopic.php?t=899. Vi skulle inte bli förvånade om det faktiskt uppstått blodvite vid något tillfälle i samband med denna tråd. Sundsvallsborna lider uppenbarligen av bohuskomplex. Vi ifrågasätter om den demokratiska proceduren verkligen gick korrekt till när SKKs beslut fattades och huruvida SKK verkligen är kompetenta att besluta i denna fråga. Det är en lång diskussion som knappast är avslutad och fenomenet kristallknackning lär fortsätta i samma omfattning om än i det tysta, vilket vi naturligtvis i tysthet är tacksamma över.

Schyssta som vi är så hänger vi därför ut notoriska kristallknackare till till en blodtörstig tradlynchmobb. Eller inte. Ni som vet vet... Rock Mollester skulle inte ha funnits ifall inte någon varit framme och knackat. Någon förstörde i alla fall för framtida generationer. Problemet till höger om Isak, min bror! har vita streck efter hammare. Fy fy fy!


Skojigare saker, Steklund har varit aktiv och lagt ut Källbergaföraren på bimbo. Här är finns den: http://tkak.mine.nu/BIMBO/bilder/3130_KB.pdf. Snygg layout som vanligt. Typisk ren Steklundtouch med ett stycke 7+8 och ett stycke kjuge.
Det mesta och bästa av Källberga är sedan länge prospekterat. Det nyhuggna hygget lovar mer än vad det håller men det är nog möjligt att sätta upp några majestätiska historier utan att ge erosionen en hjälp på traven. En optimistisk delegation kommer att ge sig ut i helgen och se vad som går att göra. Brännare, kylsprej och piasava kommer att följa med som komplement till paddorna och skorna.
Vi väntar ivrigt på att höra mer från Steklund om bouldringen i Machester. Den lär vara bra men hitills har ett konstant pissande förstört helgerna för Stekarn. Han får trösta sig att han i alla fall har möjlighet att gå på drömmarnas teater och se sitt favoritlag då och då.

onsdag 21 februari 2007

Bergsport eller "Fjällhistorier från öst"?



Vad gör man en jävulskt tråkig dag på jobbet? Man har liksom sugit ut allt smaskigt som man kan hitta på 8a.nu. Du har ältat Lifestylefrågan fram och tillbaka och bestämt dig för att göra något åt saken men sedan lagt saken åt sidan för tjugonde gången då du inte kunnat bestämma dig för vilken lifestyle som ska bli just din. Vi funderar återigen på domarlösa tävlingar och undrar hur det skulle vara om Borgmästarn skulle vara domare i alla och börjar tycka att det egentligen är en ganska bra idé. Nej. Ok, om man inte får tag i funktionärer men man slipper nog en massa skitsnack med domare på problemen.

Då gräver man i forumarkiven efter gamla pärlor. Tkak har en hel del pärlor att plocka. Vi tackar Dampfan för den ovanligt välskrivna recensionen av BS. En tröst att ta till varje gång en ny liten besvikelse rasslar ner i brevlådan. Det har varit värre, det kan bli värre och tack och lov att vi slipper dikter och akvareller.

http://tkak.mine.nu/Forum/topic.asp?TOPIC_ID=104

UKHKs forum är inte heller illa. Där är de arga på riktigt och kan skriva en hel del elaka saker till varandra. Vi gillar norrlänningar de är ena folkilskana jävlar men ganska skojiga emellanåt och så kan de bygga boulderområden av hyfsad klass direkt från bergrunden. Det räcker med lite ekvidistans och en jävla massa dynamit så har man hundra problem och en schysst tävling. Vi hoppas naturligtvis att vi får tillfälle att åka upp på ytterligare en SBO, förra årets bästa klätterhelg för våran del.

---

Det börjar bli tröttsamt. Daniel, Kalle, Robban och Jonathan har det bra i staterna. Kul för dom. Utanför kontoret kommer snön underifrån och igår förfrös jag näsan. Nu klättrar dom rep tydligen och Danne genom två 7c onsighter skaffat sig fina poäng på scorecardet. Allt i bar överkropp. Some like it pink.

Vi avrundar med mera pink skamlöst stulet från Martin T:

söndag 18 februari 2007

Bloxploitation

Mystiken tätnar. Det börjar höjas röster för att det inte gick riktigt rätt till på Karbin. Höll verkligen X den stora gröna slopern kontrollerat, har Sydstrand inlägg i biceps och döms norrmän bort i Sverige? Ja, så är det. Men kritiken som egentligen bara är en allmän kritik av de brister som uppstår i det nuvarande tävlingsformatet missar den stora skandalen: linnena.

Flertalet av de tävlande hade en utstyrsel som fått en gogodansare i Amsterdams hamnkvarter att avundas. En särskild tanke går till Steklund och Johansson. Linnet var size xxs och Johansson mäter närmare 2 meter över marken. Stackars Johansson hade problem att skyla vårtgårdarna. Släng in Ali i linne så blir leken komplett. Nya linnen till de tävlande. Pyret ser ok ut, men ingen annan.

Nu kan vi diskutera domarlösa kval. ... Ok, färdigdiskuterat. Slutsats: dum idé, glöm det.

Eftersom vi själva har en elastisk moraluppfattning utgår vi från att andra också har det. Därför kommer:

1. SS blir först SS när halva kroppsvikten är i mattan.
2. Rätt etablerad start - bara när andra tittar på.
3. Ej vidröra borttejpad yta - se ovan.
4. Båda händerna på slutgrepp - 1/10 sekund.

Vem har inte någongång varit i ovanstående situation och blivit orättvist bortdömd? Vi är med på detta så länge det är lika för alla.

Vi smyger på den stora bloggar- och kåseritrenden att tycka saker och ting om saker för tyckandets skull (vilket vi aldrig annars skulle göra). Mera progg:

1. Ge alla tävlande lika många poäng eller ta bort poäng helt och hållet. Vi klättrar ju trots allt för att det är kul och ha trevligt tillsammans.

2. Alla ska få pris så att alla blir lika glada i den stora klätterfamiljen.

---

Vi imponerades av ett par starka norskor som gav Anja en hård kamp om segern och av Jenny som smög sig in på en stark andra plats. Therese J visade riktig sloperstyrka på det gröna problemet.

Kul att se Christian J riva av kvalproblemen - de hårdaste problemen såg ut som fyror när Christian joggade upp. I särklass starkaste klättraren under gårdagens tävling. Tyvärr verkade han lite pressad och klättrade slarvigt vilket kostade honom segern. Vi ser fram emot att se honom igen, om han inte har något emot att rulla på sig ett tight linne igen.

Utesäsongen närmar sig men det finns de som ändå har det bra:

Det skickas i staterna. Kalle, Daniel och Robban har alla crimpat 7c i Joshua Tree. Daniel har naturligtvis också persat 7c+. Bli inte förvånade om han också plockar 8a under resan. Vi lär höra mer från deras resa. De bloggar här: http://www.granitbiten.com/?m=4
Vi skickar gratulationer och solkräm till pojkarna och hoppas att de slipper övervikt på hemvägen.

Vi noterar att le Stef har försvunnit i väg på boulderodyssé i europa. Han har sett riktigt stark ut på sistonde. Förhoppnings får vi läsa om det hela på samma länk som ovan.

Dylan fortsätter att beta av hårda problem i England. Tre månader är hans vistelse under tiden är BigC hans bitch på KC. Det ryktas också om att Steklund skall få följa med ut och leka med de stora killarna. Det kanske kan göra gott efter den för honom dåliga finalen. Vi gratulerar dock till finalplatsen, otippat men ändå ganska självklart. Kan bara gå bättre nästa gång.

måndag 12 februari 2007

Fucking Great


Då är det dags igen för för det lilla styrkefenomenet Dylan Smith att återvända till sina barndomsgröna ängar i Wales och ägna sig åt det som majoriteten av alla walesare är usla på nämligen bouldering. Genomsnittswalesaren fördrar rugby och några pint framför att leta luckor i regnet för att kunna bestiga tre meter sten. Ali har luskat lite och lyckats få tag i Dylan för att få veta hur landet ligger i väst. ”Fucking great” och soligt men lite för varma förhållanden för grit (vad är det med oss klättrare egentligen: kan vi aldrig bli helt nöjda. Se vårat tidigare inlägg). BigC misstänkte dock att det hela var en ursäkt för ett misslyckande på den 7c+ som BC flashade i snöstorm. I snöstorm!
Hursomhelst så har det blivit några 7b+ highballs i Burbage south och två 7c i Earl samt lite annat smått och gott. Fair enough, låter grymt när man sitter och tittar ut på snödrivorna. Lite dåligt stick skulle man kunna leva med. En flash som Dylan tyckte var lite soft. Vi trodde att alla problem man flashar är hårda för graden. I alla fall hävdar vi det ända tills våra polare gör det samma – då blir de softa. Öh, det där lät lite konstigt. Anyhoo...

Bra jobbat Dyl! Hoppas du river av BigCs problem och några till.
/J & A